image/svg+xml
image/svg+xml

“Dede Korkut Hikâyeleri’nde Türk Kültürüne Ait Kodlar” konulu konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Edebiyat Kulübü tarafından “Dede Korkut Hikâyeleri’nde Türk Kültürüne Ait Kodlar” konulu konferans düzenlendi.

Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Şen konuşmacı olarak katıldı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Dede Korkut hikâyelerini aktaran Prof. Dr. Şen, “Dede Korkut hikâyelerinde geçen bazı olaylar ve motifler de dünyadaki diğer destan ve efsanelerle benzerlikler göstermektedir. Bilim adamları hikâyelerdeki birçok motifi, dünya efsanelerindeki (Hint, Yunan, Fransız, Alman, Rus efsaneleri) benzerleriyle mukayese etmişlerdir. Ancak bir benzerlik olsa dahi Dede Korkut’ta vak’a ve motif benzerliğine rağmen, büyük bir anlayış farkının olduğu açıktır.” dedi.

Prof. Dr. Şen, Oğuz Türklerine ait olan, Türk gelenek ve göreneklerinin anlatıldığı Dede Korkut hikâyelerindeki kahramanların insan davranışlarının birer modeli olduğunun da altını çizerek, “Örneğin anlatılardaki kişilerden bir tanesi yalan söyleyen çıkmıştır. Ona da ‘Yalancıoğlu’ lâkabı takılmıştır. Demek ki Oğuz Türklerinde yalan söylememek, en zor şartlarda dahi doğru kalabilmek en büyük erdemlerden biridir; hatta millî bir karakterdir denilebilir. Buradan hareketle, efsanelerdeki kahramanların, kendi toplumları için, insan davranışlarının birer modeli olduklarını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Efsanelerin her kültür için ayırt edici bir niteliğe sahip olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Şen, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Efsaneler her kültürün ayırt edici özelliklerini bilmek bakımından son derece önemlidir. Bu bakımdan yeryüzündeki bütün efsaneleri incelemek, insanların bilgisini arttırır; tanıma ve anlama istidadını geliştirir; böylece kendi toplumunu tanımanın ve başka toplumlarla beşerî ilişkiler kurmanın usullerini öğretir; başka toplumları değerlendirme imkânlarını zenginleştirir. Bu yüzden efsaneler, toplumlar arasındaki ön yargıları kaldıran, her toplumun dünya görüşünü, kültürünü ve tecrübelerini ortaya koyan sembol hikâyeler olarak kabul edilirler. Dede Korkut hikâyeleri de şüphesiz biz Türklerin tarihten gelen kültür kodlarını en fazla içinde barındıran bir efsanemizden çıkma hikâyelerdir.”

Etkinlikte, hikâyelerdeki kahramanlar üzerinden yapılan analizler de katılımcılara aktarıldı.
  • 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Fakültemiz Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Danışma Kurulu toplantısı yapıldı.

  • Fakültemizin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Arş. Gör. Dr. Alp Eren DEMİRKAYA hocamıza veda yemeği düzenlendi.

  • Fakültemizde Dekan Yardımcılığı Değişimi

  • Fakülte Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

  • “Yabancı Dil Öğretimi ve Dilbilimsel Çalışmaları” konulu IV. Uluslararası Dil Kongresi Gerçekleştirildi

  • Birim Kalite Komisyonu Toplantısı

  • İşitme Engelli Bireylerle İletişim: Temel Stratejiler

  • BARÜ ev sahipliğinde “III. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı” gerçekleşti

  • KA171 Ülkeleri ile Erasmus Hareketliliği Kapsamında Fakültemiz Felsefe Bölümüne Ziyaret