image/svg+xml
image/svg+xml

İstanbul Üniversitesi'nde “Yabancı Dil Öğretimi ve Yeni Yaklaşımlar” konulu II. Uluslararası Dil Kongresi Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi’nde 19 Eylül tarihinde “Yabancı Dil Öğretimi ve Yeni Yaklaşımlar” konulu II. Uluslararası Dil Kongresi yapıldı. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi'nde gerçekleşen II. Uluslararası Dil Kongresi 20 Eylül tarihinde katılımcıları boğaz turu ve Fatih ilçesinde yer alan tarihi kültürel gezile ile sona erdi.
İki günlük konferans, İstanbul Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Katar Üniversitesi, Körfez Ülkeleri Arapça Dil Eğitim Merkezi, Al-Karam Enstitüsü, Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fatih Belediyesi, Mehcer Göç Sanatçıları Derneği ve Sonçağ Yayıncılık Matbaacılık Reklam San. ve Tic. Ltd. Şti. gibi birçok önemli üniversiteler ve çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlendi.
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi, Mütercim Tercümanlık (Arapça) Anabilim Dalı Başkanı ve Kongre Düzenleme Komitesi Başkanlarından Doç. Dr. Mahmud Kaddum’un TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un gönderdiği mesajı okumasıyla başladı. Mesajda Meclis Başkanı, konferanstaki bilimsel araştırmaların ve müdahalelerin değerine işaret ederek, konferansların düzenlenmesi ve çalışmaların yürütülmesi açısından üniversitelerarası yardımlaşmanın çok önemli olduğunu, konferansın başarılı bir şekilde geçmesini ve tüm araştırmacılara ve katılımcılara başarılar dilediğini, konferans düzenleme ve hazırlık komitelerinin çabalarını da takdir ettiğini söylüyordu.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Kongreyi düzenleyen Bartın Üniversitesi, Katar Üniversitesi, Körfez Ülkeleri Arapça Dil Eğitim Merkezi, Al-Karam Enstitüsü ve Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne teşekkür ve takdir belgelerini sundu. Ak, sürekli çalışmaları ve konferansın ve faaliyetlerinin başarılı geçmesine yönelik ilgileri için düzenleme, bilim ve medya olmak üzere tüm kongre düzenleme kuruluna ve konferansta sundukları bilimsel makaleler için araştırmacılara ve katılımcılara ayrıca teşekkür etti. İstanbul Üniversitesi'nin düzenlediği konferans, seminer, çalıştay gibi bilimsel ve akademik etkinliklere değinen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Dillerin milli kültürlerin en önemli unsurlarından biri olduğunu ve aynı dili konuşan insanların birlik, beraberlik, tarih ve miraslarını koruduklarını ifade dedi.
Londra'daki Al-Karam Enstitüsü Müdürü Dr. Pir Muhammed Amin Al-Hasanat Şah konuşması esnasında “Son zamanlarda, özellikle de Corona Salgını sonrası dünyada yeni ve çeşitli öğrenme yöntemlerine çok hızlı bir şekilde geçtiğinden, kongre başlıklarının çok önemli olduğunu vurgulayarak dilin iletişimdeki önemine değinip dil öğrenmenin ayrıca kişinin farklı toplumlarla bütünleşmesine ve vizyonunu değiştirmesine katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Katar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Diller, Medya ve Çeviri Bölümünden sorumlu Dekan Yardımcısı Dr. Abdulaziz Muhammed Almutava ise şöyle dedi: “Bugün bu bilimsel forumda, dil öğreniminin geniş alanında ve düzenleme ve katılım seviyelerindeki bu zenginlik ve çeşitliliğin ışığında buluşmamızın iyimserlik penceresini açan iki yönlerinden bahsetti. Birincisi, dilbilim çalışmalarının sonuçları ve bunların modernite ve ötesindeki uygulamaları ışığında, dil öğrenimine yönelik yaklaşımlar geliştirme ve dil öğretimi uygulamalarını iyileştirme konusundaki samimi isteğimizi ortaya koymak. İkincisi ise, bu konferans aracılığıyla üniversitelerimizin ve akademik kurumlarımızın, birlik kavramını güçlendiren, tarihsel sabitlere dayalı ortak eylemi teşvik eden ve Üniversite eğitim portalı aracılığıyla toplumlarımızın sürdürülebilir kalkınmasını sağlayan ortak vizyonlara, ortak hedeflere ve gelecek stratejilerine sahip olduklarını kanıtlamakta olduğunu söyledi.
Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdullah Kızılcık ise kongrenin hedefleri, temaları ve konularını zikrettikten sonra Farabi Merkezi’nin düzenlediği dil kursları, seminerler ve konferanslar gibi etkinliklere işaret etti ve Merkez’in İstanbul Üniversitesi tarafından 2016 yılının Aralık ayında kurulmasından itibaren kurslar, seminerler, paneller ve konferanslar düzenlediğini sözlerine ekledi.
Bu arada İkinci Uluslararası II. Dil Konferansı, Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 30 ülkeden 200 erkek ve kadın araştırmacının katıldığı ilk konferansın ardından düzenlendiğine dikkat çekildi. Sempozyuma katılımcı sayısının, 35'i yüz yüze ve 20'si sanal oturumlarda olmak üzere 17 ülkeden gelen toplam 55 katılımcı ile gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarından sonra belge ve hediye takdimine geçildi.
Uluslararası CIEE Enstitüsü’nün Akademik Direktörü Doç. Dr. Najeh Abu-Orabi ise konferansta “Yabancı Dil Öğretiminde Uluslararası Çalışmaların Ulaştığı En Son Standartları Referans Alarak Başarıdan Yeterliliğe” başlıklı açılış sunumunu yaptı. 7 yüz yüze üç de online olarak yapılan kongre değerlendirme raporu ve kongre bildirge raporunun okunması ile sona erdi.
  • Prof. Dr. Yenal Ünal, Erasmus+ kapsamında Bulgaristan'da sunum gerçekleştirdi.

  • 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Fakültemiz Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Danışma Kurulu toplantısı yapıldı.

  • Fakültemizin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Arş. Gör. Dr. Alp Eren DEMİRKAYA hocamıza veda yemeği düzenlendi.

  • Fakültemizde Dekan Yardımcılığı Değişimi

  • Fakülte Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

  • “Yabancı Dil Öğretimi ve Dilbilimsel Çalışmaları” konulu IV. Uluslararası Dil Kongresi Gerçekleştirildi

  • Birim Kalite Komisyonu Toplantısı

  • İşitme Engelli Bireylerle İletişim: Temel Stratejiler

  • BARÜ ev sahipliğinde “III. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı” gerçekleşti