image/svg+xml
image/svg+xml

"NEVRUZ" Başlıklı Çevrim İçi Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen "NEVRUZ" başlıklı konferans, Özbekistan Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Jabbor ESHONKUL'ın  "ÖZBEKİSTAN'DA NEVRUZ İLE İLGİLİ ESKİ MERASİMLER" başlıklı sunum katılımı ve Taraz İnovasyon ve Beşeri Bilimler Üniversitesi'nden Dr. Oljas SARAJEV'in "KAZAKİSTAN'DA NEVRUZ BAYRAMI" başlıklı sunum katılımı ile çevrim içi olarak 19 Mart 2021 saat 14:00'da gerçekleştirildi.







Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün düzenlediği etkinliğimizde, başta tüm Türk coğrafyaları olmak üzere baharın gelişinin kutlandığı Nevruz Bayramı hakkında ilk olarak Dr. Öğr. Üyesi Naz PENAH tarafından "Nevruz'un anlamı, etimolojik yapısı ve bayramın Türk dünyası için ifade ettikleri hakkında bir tanıtım sunumu yapıldı. Giriş konuşmasında PENAH, Nevruz Bayramı'nın miras niteliğinde olduğunu, Türk köklerine uzanan tarihi bir öneminin bulunduğunu ve Nevruz'un yaşatılmasının toplumsal açıdan önemini vurguladı.



Sonrasında ilk konuğumuz Prof. Dr. Jabbor ESHONKUL, Özbekistan'da Nevruz ile ilgili gelenekler, kutlamalar ve eski merasimler hakkında önemli bilgiler aktardı. Aynı zamanda Nevruz'u ilk kutlayan atalarımızın mevsimlik törenleri ve bu törenlerde güneş, ay, doğa unsurlarının etkilerine dair paylaşımlarını aktaran ESHONKUL, bu kültürün Türkler kültüründeki yerini ve Nevruz'un sosyal açıdan birleştirici yönlerini vurguladı. 

Sonrasında ikinci konuğumuz  Dr. Oljas SARAJEV,  sunumunda Nevruz'un ilk Türk devletleri için önemini, tarihini ve gelişme aşamalarını aktardı. Özellikle Kazakistan'da Nevruz Bayramı'nın kutlanış biçimlerine ilişkin bilgilerini paylaşan SARAJEV, Nevruz'da oynanan milli oyunlar, Nevruz yemekleri ve Kazakistan coğrafyasında Nevruz kutlamalarında yer alan birbirinden renkli kültürel öğeler hakkında detaylı konulara değindi.







Etkinliğin son kısmında, hocalarımız ve konuklarımız Tatarca, Özbekçe, Başkurtça, Kazakça ve Türkiye Türkçesi olarak 5 farklı Lehçede Nevruz Bayramı kutlama mesajlarını paylaştılar.







Etkinlik Afişi : 


  • Prof. Dr. Yenal Ünal, Erasmus+ kapsamında Bulgaristan'da sunum gerçekleştirdi.

  • 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Fakültemiz Akademik Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi.

  • Fakültemiz Danışma Kurulu toplantısı yapıldı.

  • Fakültemizin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Arş. Gör. Dr. Alp Eren DEMİRKAYA hocamıza veda yemeği düzenlendi.

  • Fakültemizde Dekan Yardımcılığı Değişimi

  • Fakülte Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

  • “Yabancı Dil Öğretimi ve Dilbilimsel Çalışmaları” konulu IV. Uluslararası Dil Kongresi Gerçekleştirildi

  • Birim Kalite Komisyonu Toplantısı

  • İşitme Engelli Bireylerle İletişim: Temel Stratejiler

  • BARÜ ev sahipliğinde “III. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı” gerçekleşti